Welkom

huibert
September 14, 2008, 03:35 PM posted in General Discussion

Welkom! Ik heb deze groep gemaakt, om te kijken of er meer uitwisseling mogelijk is tussen mensen die net als ik fanatiek met Chinees en China bezig zijn.Even iets over mezelf.

Een aantal jaren geleden kwam ik als docent management voor het eerst in China, eigenlijk voor het eerst in een land waarvan ik de taal helemaal niet kende. Hoewel ik mijn werk in het Engels deed, vond ik dat frustrerend. Toen het me bij Shenzhen niet lukte de dames van de receptie van het hotel duidelijk te maken dat ik een glas zocht om heerlijk Heineken uit te drinken - you want grass sir? - besloot ik Chinees te gaan leren. Een beetje laat want ik was de 55 al gepasseerd, maar waarom niet? Eerst heb ik twee jaar les gehad aan de Eindhovense 中文学校, waar ik met een aantal andere Nederlanders van native speakers de beginselen leerde. Dit ging echter uiteindelijk te langzaak en ik ben verder alleen doorgegaan, met behulp van de boekjes van Yip Po Ching over grammatica en later ook met ChinesePod. De combinatie werkt.

In een aantal reizen naar Nanjing, waar ik lesgaf, heb ik er al veel plezier van gehad.

Vorig jaar deed ik het basic level van de HSK 汉语水平考试 Hanyu Shuiping Kaoshi, die ik met heel hard werken met een goede score haalde. Veel ben ik weer vergeten, maar ik ben nog steeds bezig, ook al heb ik in de komende tijd waarschijnlijk geen werk in China. Het is gewoon een verslavende hobby, deze taal. Eigenlijk is het een heel eenvoudige taal, maar voor ons erg lastig omdat die zo anders is.

Vorig jaar ben ik met mijn hele gezin naar China geweest in de vakantie: Beijing, Xian, Chengdu, Shanghai en een heel aantal kleinere plaatsen in Sichuan. Eerder was ik al een weekje in Beijing geweest met mijn vrouw. Ook als toerist wil ik graag nog een keer terug, al was het maar voor het eten. Conversaties met taxichauffeurs, dat is ook iets waar geen andere lesmethode tegenop kan.

Wat houdt jou bezig met China en de Chinezen?

Profile picture
chanelle77
September 14, 2008, 04:30 PM

Leuk een Nederlands groepje! Kom je toevallig uit Eindhoven (omdat je les had aan Eindhovense school)? Ik woon nu ruim een half jaar in Nanjing China als expatriate en ben nu zo ongeveer een half jaartje bezig met Chinees studeren: Eerst een intro cursus aan Confusius Instituut. Daarna les van de Nanjing Normal University en daarnaast ook een prive leraar. Cpod gebruik ik meer voor het plezier, maar ook zeer leerzaam! Gedurende 4 maanden heb ik ongeveer 30 / 40 studieuren per week erin gestoken en dat gaat nu de goede kant op. Hoe heb jij het HSK voorbereid? Ik wil dat in December gaan doen :-)

Profile picture
kevontour
December 31, 2008, 12:29 PM

 

Hallo, leuk een NL group! Grappig dat bijna iedereen een andere motivatie heeft om Chinees te leren.

Mijn naam is Kevin en ben sinds kort bezig als newbie op ChinesePod. Ik heb de afgelopen zomer bijna twee maanden met veel plezier door China gereisd.

Ik vond het zo een fascinerend land (met dito mensen) dat ik me nu voorzichtig aan het oriënteren ben op een langer verblijf in China: Het liefst zou ik eerst een maand of drie full time Chinees leren (in China), en vervolgens werk zoeken.

Vraagje voor de intermediates/gevorderden: Hoe lang heeft het bij jullie geduurd om een basis te leggen, vanwaar je de taal weer verder kan leren in de praktijk? En weten jullie (via-via) wat goede taalscholen zijn in China?

 

Profile picture
furong
October 07, 2008, 09:30 AM

Erg leuk, een Nederlandse groep!

Ik heb Chinees gestudeerd aan de universiteit Leiden en Chinesepod is mijn manier om de taal bij te houden. Ik heb een aantal jaar na mijn afstuderen niets meer met de taal gedaan en ik heb gemerkt dat het dan zo ontzettend snel weg zakt! Chinesepod is een ontzettend goede en leuke methode om bezig te blijven met het Chinees. Dat boekje van jou ken ik ook Huibert, sla ik nog regelmatig open. Een docent van me uit Leiden, Jeroen Wiedenhof, heeft ook een grammatica boek geschreven waarvan het voordeel is dat het in het Nederlands is (en erg goed ook): grammatica van het Mandarijn.

Hoe zit het trouwens precies met HSK, kun je dat in Nederland doen? En hoe moet je je daarvoor inschrijven?

Profile picture
chanelle77
October 07, 2008, 10:31 AM

Het HSK kun je alleen in Leiden doen en alleen het eerste niveau kan in een andere taal gedaan worden: ik meen Koreaans, Japans en Engels. Dan krijg je de uitleg en intro van de vragen dus in een andere taal. Andere niveaus in het Chinees. Ik geloof trouwens dat het alleen in Mei afgenomen wordt en wordt het dus al 2009. Hier kun je meer info vinden. In China kan je het in December nog doen.

Ik heb het boekje "uitspraak van het Mandarijn" van Jeroen Wiedenhof. Goed om te weten dat er ook een grammatica boek is in het Nederlands!

Profile picture
huibert
October 07, 2008, 01:35 PM

Nog iets over het boek van Wiedenhof. Ik heb het ook en het is interessant om te lezen, maar als leerboek vind ik het niet goed. Ik prefereer een iets normatievere grammatica die mij zegt hoe het moet. Later kan ik dan wel weer ontdekken dat het in de praktijk anders zit. Ook vind ik het vreemd dat dit een grammatica is zonder karakters. Die horen gewoon bij de taal, al een paar duizend jaar. De 'comprehensive grammar' van Yip Po Ching en Don Rimmington vind ik echt een prima naslagwerk. Als ik bij Chinese Pod iets niet begrijp of het oneens ben met een uitleg die John geeft, grijp ik meteen dit boek.

Maar iedereen leert anders. Ik houd van gestructureerde leerboeken. Zo heb ik ook Duits, Italiaans, Spaans en Zweeds geleerd en mijn Engels en Frans verbeterd: gewoon met een normatieve grammatica en voorbeeldzinnetjes. En vooral veel boeken lezen in die talen, wat helaas in het Chinees voorlopig niet zal lukken, daar is de taal te lastig voor... Een ander moet gewoon luisteren en nazeggen.

Profile picture
schoofs
November 04, 2008, 08:43 PM

Gegroet allemaal,wat leuk! een nederlandse groep op chinesepod.

Ik zal me even voorstellen; Ik ben Nicole, ik ben Nederlandse, woonachtig in Spanje.

Sinds wat langere tijd, heb ik het idee om een nieuwe taal te leren, die niets met onze huidige westerse taal te maken heeft. Ik heb nagedacht over latijn, grieks etc. Maar aangezien ik ook een practisch mens ben, wil ik toch liever een taal leren, waar ik in de toekomst gebruik van kan maken. Tja... toen kwam ik dus op Manderijn chinees, de taal van de toekomst, zoals vele zeggen.

Dus sinds 2 weekjes ben ik dagelijks met de "newbies" van chinesepod aan de slag. Ik luister eerst, dan bestudeer ik de conversatie met pinyin tekst erbij, en dan luister ik nog meerdere malen, en probeer de juiste klanken na te zeggen (tot ergenis van mijn vriend). Daarbij probeer ik de woordjes natuurlijk ook in mijn hoofd ergens op te slaan. Vervolgens neem ik de verkorte audio versie, en luister die nog meerdere malen (in de auto, tijdens werk, op de sportschool etc etc). Ik probeer minimaal elke dag 1 uur chinees te beluisteren. Maar indien de tijd het toelaat, vaak 2 a 3 uur/dag. Ik heb nu in 2 weken tijd 10 newbie lessen onder de knie.

Nou zou ik graag aan jullie wat evt. tips vragen. Ik weet namelijk dat dit niet de meest makkelijke manier is om een taal leren. Uit ervaring weet ik dat de beste manier om een taal te leren is; in het land wonen, of op een andere manier met 'native speakers' in contact komen, en véél spreken.

Maar ik zal in de nabije toekomst niet in china komen, en ik ken ook geen manderijn chinees sprekende mensen in mijn omgeving. Dus, heeft iemand wat Newbie tips voor mij??

Dank, en groetjes!

 

Profile picture
huibert
September 15, 2008, 09:01 AM

Ja, Chanelle77, ik woon alweer een aantal jaren in Geldrop, bij Eindhoven. Daarvoor woonde ik in Heerlen, maar ik kom niet uit het Zuiden. Hoe ik HSK heb voorbereid? Gewoon zo'n oefenboekje + tapes gebruiken, zodat je het systeem al kent voordat je deelneemt. Eindeloos doen dus. Dat is sowieso volgens mij het enige dat ertoe doet: veel uren maken en niet teveel nadenken. De taal is intuïtief goed te begrijpen, de grammatica is eigenlijk heel logisch, maar je moet niet teveel gaan denken. Dat leidt maar af... :-)

Voor de grammaticasectie in HSK heb ik heel veel plezier gehad van Yip Po Ching, kijk maar hier:

http://www.amazon.com/Intermediate-Chinese-Workbook-Routledge-Grammars/dp/0415160391/ref=sr_1_9?ie=UTF8&s=books&qid=1221469230&sr=8-9

Ken jij andere Nederlanders die met Chinees bezig zijn? Nodig ze maar voor deze groep uit.

 

Profile picture
schoofs
November 07, 2008, 01:56 PM

hi helandou,

Bedankt voor je reactie. Ik denk inderdaad dat chinesepod een goede start voor mij is. En ik hoop inderdaad dat ik over een tijdje iemand kan vinden (of een groep) waar ik het chinees spreken mee kan oefenen. Ik woon niet in nederland, maar ik neem aan dat ik hier in Spanje ook wel iemand moet kunnen vinden.

Succes met je chinees!

Profile picture
helandou
November 11, 2008, 05:37 AM

ja oeps, had t gelezen, maar was dat alweer vergeten toen ik de reactie schreef..

In spanje, ja, daar zijn vast ook chinezen (alsof ze ergens niet zijn). Misschien kun je dan spaans uitwisselen voor chinees (aannemende dat je dat spreekt).

Bueno, mucha suerte y ta luego al chinese pod! ;)

Profile picture
furong
December 09, 2008, 07:48 PM

Hi Karen/荷兰豆, Ik zag je berichtje al langskomen bij the perfect sandwich (ik miste het brood zo ongeveer het meest toen ik een half jaar in Shanghai woonde) en vroeg me al af of je Nederlands zou zijn。

Nicole, laatst heb ik een tijdje met een Chinees in Cambridge gesproken (in het Chinees) en ook een keer met een franse Chinees. Ik vind het elke keer weer grappig om buiten Nederland of China Chinees te spreken, maar wat Karen zegt klopt idd: Chinezen zijn overal. Als ik jou was zou ik in Spanje ook gewoon een Chinees maatje proberen te vinden dat wat Engels wil leren bv. Ik heb veel gehad aan mijn Chinese contacten hier in Nederland. Ik sprak elke week een uur of twee af en dan praatten we de ene helft Chinees en de andere helft Engels. Succes!

Huibert, als leer-/of lesboek kan ik me idd voorstellen dat je het boek van Wiedenhof niet geschikt vindt. Het biedt achtergrond informatie en is een leuk naslagwerk, maar het ontbreken van de karakters maakt het te omslachtig om als praktische leermethode te gebruiken. Ik zag trouwens dat er verschillende reeksen middelbare-school-Chinees-boekjes aan het ontstaan zijn omdat Chinees steeds populairder wordt op scholen. Ik heb ze nog niet ingekeken, maar dat is misschien ook wel interessant!!

Het wordt een leuk groepje zo, alleen heb ik nog niet ontdekt of ik me ook ergens kan aanmelden voor een RSS-feed oid, zodat ik een bericht ontvang als er nieuwe berichten worden geplaatst. Iemand een idee?

 

Profile picture
artinchengde
December 09, 2008, 10:37 PM

Dag allemaal, ik ben Arthur (zal mijn profiel nog bijwerken) ben 59 en sinds ongeveer 1,5 jaar met chinees bezig. dat laatste erg onregelmatig, ondanks het feit dat ik een chinese vriendin heb. Motivatie zal duidelijk zijn, ik ben nu ca. 7 x in china geweest en het feit dat ik me niet in het chinees kan onderhouden begint me knap te storen. Ik ben begonnen met Interactive Chinese en nu met veel plezier met chinesepod. In combinatie met m'n mac en m'n iphone heb ik altijd lessen bij de hand. Ik vind zelf dat het pinyin het leren lezen en schrijven van karakters nogal in de weg staat. Ik probeer zoveel mogelijk alleen naar de chinese tekst te kijken. Een taal leer je pas echt als je hem/haar ook kan schrijven en ja, voor chinees is dat lastig. Met een volle baan is het ook niet eenvoudig de benodigde uren te vinden, maar ik vind chinees fascinerend om te leren. 

Profile picture
helandou
November 05, 2008, 05:42 AM

Hallo! Ik ben Karen, woon sinds iets meer dan een jaar in Hangzhou, waar ik eerst twee semesters chinees heb gestudeerd en nu ben begonnen met werken.

Ik ben na mijn studie psychologie naar China vertrokken, gewoon omdat ik reizen leuk vind en zeker in combinatie met het leren van een nieuwe taal. Helaas heb ik het afgelopen jaar veel te veel engels gesproken, aangezien er meer dan 1000 buitenlandse studenten in Hangzhou zijn en de Chinezen graag engels willen leren. Nu van plan meer met mijn chinees te doen!

Dus Nicole, ookal ben je wel in China zelf, dat wil niet zeggen dat je het veel gebruikt, al moet je natuurlijk wel de obers, taxichauffeurs en straatventers in het chinees aanspreken..

Ik denk dat Chinese pod de beste keus is om thuis chinees te leren, want het leert je woorden die ook echt gebruikt worden, in tegenstelling tot de meeste woorden die ik in mijn lesboeken had staan. Naast Chinese pod zou je kunnen proberen in Nederland een uit china afkomstige nederlander  op te zoeken in je woonplaats. (Al zijn de meesten uit Hong Kong afkomstig en spreken die vaak geen mandarijn.) Ook op het internet kun je mensen vinden om je te helpen, zo is er volgensmij ook een gemeenschap voor chinese jongeren in nederland. Daar kun je vast wel iemand vinden die bereid is je chinees te leren.

Succes!