speak chinese like a native

Welkom

Posted by huibert September 14, 2008 in the Group General Discussion .

Tags: welcome, china interest, welkom, china belangstelling

Welkom! Ik heb deze groep gemaakt, om te kijken of er meer uitwisseling mogelijk is tussen mensen die net als ik fanatiek met Chinees en China bezig zijn.Even iets over mezelf.

Een aantal jaren geleden kwam ik als docent management voor het eerst in China, eigenlijk voor het eerst in een land waarvan ik de taal helemaal niet kende. Hoewel ik mijn werk in het Engels deed, vond ik dat frustrerend. Toen het me bij Shenzhen niet lukte de dames van de receptie van het hotel duidelijk te maken dat ik een glas zocht om heerlijk Heineken uit te drinken - you want grass sir? - besloot ik Chinees te gaan leren. Een beetje laat want ik was de 55 al gepasseerd, maar waarom niet? Eerst heb ik twee jaar les gehad aan de Eindhovense 中文学校, waar ik met een aantal andere Nederlanders van native speakers de beginselen leerde. Dit ging echter uiteindelijk te langzaak en ik ben verder alleen doorgegaan, met behulp van de boekjes van Yip Po Ching over grammatica en later ook met ChinesePod. De combinatie werkt.

In een aantal reizen naar Nanjing, waar ik lesgaf, heb ik er al veel plezier van gehad.

Vorig jaar deed ik het basic level van de HSK 汉语水平考试 Hanyu Shuiping Kaoshi, die ik met heel hard werken met een goede score haalde. Veel ben ik weer vergeten, maar ik ben nog steeds bezig, ook al heb ik in de komende tijd waarschijnlijk geen werk in China. Het is gewoon een verslavende hobby, deze taal. Eigenlijk is het een heel eenvoudige taal, maar voor ons erg lastig omdat die zo anders is.

Vorig jaar ben ik met mijn hele gezin naar China geweest in de vakantie: Beijing, Xian, Chengdu, Shanghai en een heel aantal kleinere plaatsen in Sichuan. Eerder was ik al een weekje in Beijing geweest met mijn vrouw. Ook als toerist wil ik graag nog een keer terug, al was het maar voor het eten. Conversaties met taxichauffeurs, dat is ook iets waar geen andere lesmethode tegenop kan.

Wat houdt jou bezig met China en de Chinezen?

Comments (12) RSS

loading... Updating ...

New lesson idea? Please contact us.