Nog een Nederlandse C-Poddie

kevontour
December 31, 2008, 12:27 PM posted in General Discussion

Hallo, mijn naam is Kevin en ben sinds kort bezig als newbie op ChinesePod. Ik heb de afgelopen zomer bijna twee maanden met veel plezier door China gereisd.

Ik vond het zo een fascinerend land (met dito mensen) dat ik me nu voorzichtig aan het orienteren op een langer verblijf in China: Het liefst zou ik eerst een paar maanden full time Chinees leren (in China), en vervolgens werk zoeken.

Vraagje voor de intermediates/gevorderden: Hoe lang heeft het bij jullie geduurd om een basis te leggen, vanwaar je de taal weer verder kan leren in de praktijk?

Profile picture
FanHaiyan41969
April 11, 2009, 05:10 AM

Hi Kevin,

Ik ben nu 2,5 jaar in China en studeer vanaf de eerste dag Chinees. Het eerste jaar kon ik echt geen zin maken, verstond bijna niets en voelde me erg gefrusteerd. Vooral omdat ik elke week zo'n 10 tot 15 uur studeerde (wat ik nog altijd doe). Ik denk dat ik vooral het eerste jaar niet echt efficient gestudeerd heb. Veel studieboeken, woorden leren, een lerares voor 2 uur per week etc. Pas toen ik na ruim een jaar ben begonnen met Pimsleur (een Amerikaanse serie lessen, een beetje vergelijkbaar met ChinesePod: een aanrader) begon ik mijn eerste zinnen te maken en ook veel meer te verstaan. Na Pimsleur ben ik met ChinesePod begonnen. Eerst ruim honderd Newbies, daarna alle Elementary lessen en ik heb nu zo'n 75 Intermediate lessen gedaan. Ik heb nu veel zelfvertrouwen om (niet al te ingewikkelde) gesprekken te voeren en mezelf overal duidelijk te maken. Als je de kans hebt is het zeker beter om een paar maanden full-time te studeren, dan zal het zeker sneller gaan dan op mijn manier. Maar zelfs dan denk ik dat je een jaar nodig hebt om het gevoel te krijgen dat je kunt communiceren. Het blijft voor ons toch een taal die zo totaal verschillend is van elke westerse taal. Je zult desondanks misschien ook ontdekken dat je echt verslaafd kunt raken aan Chinees studeren, ik ben het levende bewijs. In elk geval succes!

Groetjes,

Jan

Profile picture
culturedragon
May 16, 2009, 01:29 PM

Beste Kevin, 

Het is een goed idee om Chinees in China te gaan studeren; als je het geleerde gelijk kunt uitproberen, onthoud je het beter en bovendien pik je onbewust ook veel op doordat je veel Chinees hoort. 

Chinees leren is een beetje een ondankbare taak omdat je echt vanaf 0 begint. Dat heeft tot gevolg dat je soms best ingewikkelde verhalen goed kunt volgen, maar dat je van een andere dialoog niet eens doorhebt waarover het gaat. Voordat je een basis hebt, waarbij je onbevangen met iedereen kunt praten ben toch wel een paar jaar verder. Tenminste, dat is mijn ervaring.